સોયાબીન થાલીપીઠ / soyabin thalipeeth
BY : DIETICIAN (APEX DIABETES THYROID HORMONE CLINIC
1 કપ સોયાના લોટમાં 1/2 કપ બારીક સમારેલી ડુંગળી, 1 ચમચી બારીક સમારેલા લીલા મરચા, 3-4 ચમચી બારીક સમારેલી તાજી ધાણા, 1 ચમચી ધાણા પાવડર, 1/2 ચમચી શેકેલું જીરું પાવડર, 1/2 ચમચી લાલ. મરચું પાવડર, 1/2 ચમચી હળદર, અને થોડું મીઠું.
બધી સામગ્રીને સારી રીતે મિક્સ કરો.
હવે તેમાં થોડું ગરમ પાણી ઉમેરીને નરમ લોટ બાંધો.
પાંચ મિનિટ માટે ઢાંકીને મૂકી રાખો.
સોયા થાલીપીઠ બનાવવી
કણકને 4 સરખા ભાગોમાં વહેંચો અને દરેકને એક બોલનો આકાર આપો.
તવાને ગરમ કરો અને તેલના થોડા ટીપાં વડે સપાટીને થોડું ગ્રીસ કરો.
પાણીના થોડા ટીપાં વડે પ્લાસ્ટિકની શીટને ભીની કરો.
ભેજવાળા હાથનો ઉપયોગ કરીને, બોલને લગભગ 5 થી 6 ઇંચ વ્યાસની જાડી ડિસ્કમાં પૅટ કરો
ધીમેધીમે થાલીપીઠને તમારી હથેળીમાં અને પછી તવામાં સ્થાનાંતરિત કરો.
તવાને અડતી બાજુ બ્રાઉન થવા લાગે ત્યાં સુધી મધ્યમ તાપ પર રાંધો.
પલટાવો અને બીજી બાજુ પણ બ્રાઉન થવા લાગે ત્યાં સુધી પકાવો.
બીજી થાલીપીઠ બનાવવા માટે પુનરાવર્તન કરો.
1 cup of soya flour
add 1/2 cup finely chopped onions,
1 tbsp finely chopped green chillies
3-4 tbsp finely chopped fresh coriander
1 tsp coriander powder
1/2 tsp roasted cumin powder
1/2 tsp red chilli powder
1/2 tsp turmeric,
1/4 warm water
some salt.
Method
To 1 cup of soya flour, add 1/2 cup finely chopped onions, 1 tbsp finely chopped green chillies, 3-4 tbsp finely chopped fresh coriander, 1 tsp coriander powder, 1/2 tsp roasted cumin powder, 1/2 tsp red chilli powder, 1/2 tsp turmeric, and some salt. Mix all the ingredients well. Now, add some hot water and knead to a soft dough. I needed just about 1/4 cup hot water. Set aside for five minutes.
Making the Soya Thalipeeth
Divide the dough into 4 equal parts and shape each into a ball.
Warm a tava and lightly grease the surface with a few drops of oil.
Moisten a plastic sheet with a few drops of water.
Using a moist hand, pat the ball into a thick disc about 5 to 6 inches in diameter.
Making the Soya Thalipeeth
Divide the dough into 4 equal parts and shape each into a ball.
Warm a tava and lightly grease the surface with a few drops of oil.
Moisten a plastic sheet with a few drops of water.
Using a moist hand, pat the ball into a thick disc about 5 to 6 inches in diameter.
Gently transfer the Thalipeeth to your palm and then to the pan.
Comments
Post a Comment