ઘરમાં બનાવેલ કૅલ્શિયમથી સમૃદ્ધ પાવડર// HOME MADE CALCIUM RICH POWDER.
BY DIETICIAN RIZALA KALYANI
ઘરમાં બનાવેલ કૅલ્શિયમથી સમૃદ્ધ પાવડર
સામગ્રી:
બદામ – ¼ કપ
કાજુ – ¼ કપ
મખાણા - ¼ કપ
પિસ્તા (ઉણસાળેલી) – 2 ચમચી
કદૂના બીજ – 2 ચમચી
સૂરજમુખીનાં બીજ – 2 ચમચી
તરબૂચનાં બીજ – 2 ચમચી
રાગીનું પીસણ – ¼ કપ
ખાંડ – 4 ચમચી (સ્વાદ અનુસાર સમાયોજિત કરો)
સૂકું આદુ પાવડર (સાંઠ) – ¼ ચમચી
એલચી પાવડર – ¼ ચમચી
કોકો – 3 ચમચી
વिधિ:બદામ, કાજુ, પિસ્તા અને તમામ બીજોને ખરસ અને સુગંધિત થતા સુધી સુકિ rost કરો.રાગીનું પીસણ અલગથી નટ્ટી અને ભુરું થાય ત્યાં સુધી સ્થિતિ રાખી લો. સંપૂર્ણ કૂલ થવા દો.રિષ્ટ નટ અને બીજોને નાનકડી પાઉડરમાં મિલાવો.કોકો અને ખાંડ ઉમેરો, મિશ્રણને ચોખ્ખુ કરવા સિફટ કરો.તેને ટાઢા, સૂકા જગ્યામાં હવા બંધ કાચાના જારમાં મૂકો.તાપमान/ ઠંડા મિલ્કમાં ચમચી મિશ્રણ મિશ્રિત કરો અને આનંદ માણો.
Cooking Instructions
- 1
Take everything in measurements.
- 2
Then take makhana,almonds,walnuts,cashews,mix seeds and oats then roast them one by one for 2-3 minutes.
- 3
After that grind it in the mixer grinder and seive the mixture in powder form.
This homemade Bournvita-style powder is:
– Made with ingredients you already have– Free from preservatives, artificial color, taste enhancers & stabilizers
– Loaded with good fats, vitamins & minerals
Just stir into warm or cold milk (choice of milk) and sip on pure goodness!
Cashews – ¼ cup
Makhana - 1/4 cup
Pistachios (unsalted) – 2 tbsp
Pumpkin seeds – 2 tbsp
Sunflower seeds – 2 tbsp
Watermelon seeds – 2 tbsp
Ragi flour – ¼ cup (roasted)
Khand – 4 tbsp (adjust to taste)
Dry ginger powder (saunth) – ¼ tsp (a pinch for kids)
Cardamom powder – ¼ tsp
Unsweetened Cocoa –3 tbsp
Method:
Dry roast almonds, cashews, pistachios, and all the seeds until crisp and aromatic.
Roast ragi flour separately until nutty and brown. Cool completely.
Blend roasted nuts and seeds into a fine powder.
Add cocoa and khand, Sieve the mixture to remove any coarse bits.
Store in an airtight glass jar in a cool, dry place.
Mixing the a tspoon mix to the warm/cold milk and enjoy
Best enjoyed within 45 days. Store it airtight.
Comments
Post a Comment