જવાર ડોસા // JOWAR DOSA
BY DIETICIAN RIZALA KALYANI
જવાર ડોસા રેસીપી -
સામગ્રી -
ડોસા માટે -
1. પૂર્ણ જવાર 1 કપ
2. કાળા ચણાની દાળ 1/2 કપ
3. ચોખા 1/3 કપ
4. મેથીના દાણા 1 ચમચી
5. મીઠું 1 ચમચી
6. પાણી જરૂર મુજબ
ચટણી માટે -
1. નરિયેળ 1/2 કપ
2. રોસ્ટ કરેલી ચણા 2 ચમચી
3. આદુ 1/2 ઇંચ
4. ઇમલી 1 ચમચી
5. મીઠું 1 ચમચી
6. કોથમીરના પાનો એક મોઠું
7. તેલ 1 ચમચી
8. રાઈના દાણા 1 ચમચી
9. લાલ સુકી મરચા 2
10. હિંંગ ઝણઝણ
11. करी પાન એક મોઠું
- ડોસા માટે, એક બાઉલમાં જવાર, કાળા ચણા, ચોખા અને મેથીના દાણા નાખો. સારી રીતે ધોઈ લો.
- હવે પાણી ઉમેરો અને 4-6 કલાક માટે ભિજી રહેવા દો.
- પાણીમાંથી કાઢી સારી રીતે પીસો. જરૂર પડે તો થોડું પાણી ઉમેરો.
- તેને એક ઊંડા બાઉલમાં નાખો અને ઢંકી દો. તેને અંધારું અને ગરમ જગ્યાએ 8 કલાક કે રાત્રિભર માટે રાખો.
- હવે તે ફર્મેન્ટ થઈ જવું જોઈએ. હળुवार રીતે મિક્સ કરો અને મીઠું ઉમેરો. અલગ રાખો.
- ચટણી તૈયાર કરવા માટે, બ્લેન્ડરમાં નરિયેળ, રોસ્ટ કરેલા ચણા, આદુ, ઈમલી, કોથમીરના પાન અને મીઠું ઉમેરો. મિક્સીને માંસની જેમ પેસ્ટ બનાવો.
- તડકા માટે, તેલ ગરમ કરો, તેમાં રાઈના દાણા, સૂકાં મરચા, હિંગ, करी પાન ઉમેરો. ફટાકડો થવા પર તેને ચટણી પર ઉપાડો.
Jowar Dosa Recipe -
Ingredients -
For dosa -
1. Whole Jowar 1 cup
2. Black chana 1/2 cup
3. Rice 1/3 cup
4. methi seeds 1 tbsp
5. Salt 1 tsp
6. Water to saok
For chutney -
1. coconut 1/2 cup
2. Roasted chana 2 tbsp
3. Ginger 1/2 inch
4. Tamarind 1 tsp
5. Salt 1 tsp
6. Coriander leaved handful
7. Oil 1 tsp
8. Mustard seeds 1 tsp
9. Red dry chillies 2
10. Hing a pinch
11. Curry leaves handful
- for dosa, in a bowl add jowar, black chana, rice and methi seeds. Wash it thoroughly.
- Now add water and soak it for 4-6 hours.
- Remove from water and grind it fine. Add water if required.
- Transfer it to a deep bowl and cover it. Leave it in a dark and warm place for 8 hours or overnight.
- It should get fermented by now. Mix it gently and add salt. Set aside.
- To prepare chutney, in a blender add coconut, roasted chana, ginger, tamarind, coriander leaves and salt. Grind it smooth.
- For tadka, heat oil, add mustard seeds, dry chillies, hing, curry leaves. Let it crackle and pour it on the chutney.
- Now for the dosa, heat tawa, add oil and spread the dosa. Cook from both sides and enjoy.
Ingredients -
For dosa -
1. Whole Jowar 1 cup
2. Black chana 1/2 cup
3. Rice 1/3 cup
4. methi seeds 1 tbsp
5. Salt 1 tsp
6. Water to saok
For chutney -
1. coconut 1/2 cup
2. Roasted chana 2 tbsp
3. Ginger 1/2 inch
4. Tamarind 1 tsp
5. Salt 1 tsp
6. Coriander leaved handful
7. Oil 1 tsp
8. Mustard seeds 1 tsp
9. Red dry chillies 2
10. Hing a pinch
11. Curry leaves handful
- for dosa, in a bowl add jowar, black chana, rice and methi seeds. Wash it thoroughly.
- Now add water and soak it for 4-6 hours.
- Remove from water and grind it fine. Add water if required.
- Transfer it to a deep bowl and cover it. Leave it in a dark and warm place for 8 hours or overnight.
- It should get fermented by now. Mix it gently and add salt. Set aside.
- To prepare chutney, in a blender add coconut, roasted chana, ginger, tamarind, coriander leaves and salt. Grind it smooth.
- For tadka, heat oil, add mustard seeds, dry chillies, hing, curry leaves. Let it crackle and pour it on the chutney.
- Now for the dosa, heat tawa, add oil and spread the dosa. Cook from both sides and enjoy.

.jpeg)



Comments
Post a Comment